Cum preparam carnea de miel ca sa-i inlaturam mirosul specific

Data: 26/04/2016
Cum preparam carnea de miel ca sa-i inlaturam mirosul specific
loading...

Mai sunt câteva zile până când gospodinele vor începe maratonul de gătit pentru Paşte, preparatele din carne de miel fiind cele mai recomandate pentru masa de sărbători. Sunt însă foarte mulţi oameni care refuză ori sunt reţinuţi atunci când li se pune în faţă o ciorbă de miel, o friptură de berbecuţ ori o pastramă de oaie. Asta în primul rând din cauza mirosului specific menţinut uneori până după gătire.

Sunt foarte mulţi cei care spun că nu suportă carnea de oaie, chiar şi de miel, ba pentru că e mai tare decât carnea de porc sau de vită, ba din cauza mirosului puternic de seu. Bucătarii pricepuţi sunt însă de părere că persoanele care nu agreează această carne nu au avut ocazia să consume un preparat făcut ca la carte. Dacă este gătită corespunzător, carnea de oaie sau de miel îşi pierde acel miros specific şi devine foarte fragedă. ”Este ştiut faptul că oaia, mielul, berbecuţii au o carne pe care nu toţi o preferăm, poate din cauza mirosului. Înainte de a da câteva sfaturi pentru a înlătura acest iz, vreau să vă spun că această carne este foarte benefică pentru organism. Consumată să zicem cam 100 de grame pe zi, te ajută să scapi de ceva kilograme în plus., îţi ajută creierul să nu îţi îmbătrânească prematur, arde colesterolul rău din corp, are deci multe calităţi”, spune Chef Cristi Dobre, bucătar buzoian care lucrează la restaurante din peninsula scandinavă. O primă regulă, spune Cristi Dobre, este să fim atenţi atunci când alegem carnea pe care dorim să o gătim. Cu cât este mai tânără, cu atât are un miros mai puţin deranjant şi este mai uşor de digerat.

”Există din bătrâni câteva procedee de înlăturare a mirosului greu de seu, de oaie scoasă la iarbă! Un mic sfat, înainte: cumpără-ţi de la ţărani ciobani de-ai noştri miel, berbecuţ, ori oaie pentru pastramă”, spune Chef Cristi Dobre. În primul rând, mirosul acela greu de oaie va dispărea dacă frecăm carnea făcută fleici, ca de friptură, cu jumătăţi de lămâie. Vom freca energic fiecare bucată în parte. O altă metodă ar fi opărirea fleicilor de oaie cu lapte proaspăt fiert şi lăsat cam două ore peste carne”, spune bucătarul buzoian.

Sfaturi pentru înlăturarea mirosului pregnant de oaie:
1. Pentru că cea mai mare vină pentru miros o poartă grasimea animală, trebuie eliminată cu cuţitul înainte de preparare cât mai mult din surplusul de grăsime.

2. Trebuie lăsată carnea într-un litru de apă, timp de trei, până la patru ore. Pentru frăgezire poate fi pregătită o marinadă în care să fie ţinută carnea peste noapte. Compoziţia trebuie să fie pe bază de vin, oţet, suc de lămâie, plante aromate sau condimente şi puţin ulei.

3. Se recomandă ca preparatele pe bază de oaie, miel, să aibă multe condimente precum cimbrul, ghimbirul, usturoiul, piperul negru şi rozmarinul. Se poate adăuga peste carne şi o linguriţă de suc de lămâie, întrucât efectul este similar cu cel întâlnit în cazul peştelui.

Citeste mai mult: adevarul.ro

loading...
Cum preparam carnea de miel ca sa-i inlaturam mirosul specific
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...Loading...