Leurda

Data: 30/03/2014
Leurda
loading...

Leurda este un alt condiment minunat in bucătarie, de asemenea, cunoscut sub numele de usturoi salbatic. Se pare ca multi oameni nu stiu gustul si aroma leurdei.

Care sunt caracteristicile benefice ale usturoiului salbatic si cum se pregateaste?

Leurda este un condiment cu multe nume. Cele mai renumite dintre ele sunt usturoiul salbatic, usturoiul ursului, cheremush. Creste in natura sub forma de frunze, nefiind pana acum cultivata. Poate fii gasita in zonele umbrite, umede, cu un sol bogat in nutrienti. Sezonul ei este din aprilie pana in iunie. Creste sub forma de palc, format din doua frunze mari, asemanatoare cu cele de crin.

Din cauza asemanarii exterioare, de multe ori leurda este confundata cu flori frumoase si creeaza o amenintare reala pentru sanatatea umana, deoarece crinul este otravitor. Pentru a nu va induce in eroare, va sfatuim sa nu apelati la trasaturile lor comune, ci sa frecati frunzele plantei. Leurda va raspandi o aroma de usturoi.

Pe langa miros, leurda a furat si gustul de usturoi. Partile utilizabile ale plantei in bucatarie sunt bulbii si frunzele, dar in tara noastra se utilizeaza in principal frunze. Leurda in felurile de mancare trezeste interesul „degustatorilor”, asa ca indrazniti sa o folositi atat cruda, cat si tratata termic.

Leurda este un ingredient excelent pentru sosuri reci. O puteti folosi in loc de busuioc in jurul unui sos pesto, iar rezultatul va fi la fel de gustos ca si originalul. Din moment ce puteti pregati o crema-supa de leurda, aceasta se foloseste ca si condiment, la alte supe de legume (cum ar fi urzica sau spanac) si ciorbe de carne. Usturoiul salbatic este de asemenea prezent in retetele de salate, tocanite, preparate din carne, peste, paste si paine.

Leurda

Cu leurda se poate aroma salata de legume verzi, cartofi gratinati si paste cu broccoli si ciuperci, risotto cu legume, pizza vegetariana, cotlet de porc, fileuri de pui inainte de a se coace. Adaugati usturoi salbatic tocat fin pentru aluatul de paine sau briose savuroase.

In Elvet, aceasta planta este folosita ca hrana pentru vacile de lapte, deoarece, se obtine gustul si mirosul de usturoi si, ulterior, devine o branză gustoasa si untoasa. In unele locuri, se face chiar vin din usturoi salbatic, dar este folosit in principal pentru vindecare. Frunzele de leurda sunt acoperite cu vin alb, fiert, asezonat cu miere si elixirul este gata. Aceasta creste pofta de mancare, ajuta cu durerile de stomac, sughit, insomnie. Este considerata extrem de utila in alimentatie pentru vitamina C si antioxidanti. Ca si pentru oameni, leurda este utila si pentru animale sau pasari. Multe persoane de la tara, o folosesc ca hrana pentru pasari deoarece este un miracol contra multor boli.

In aspect proaspat, condimentul se poate include rapind in alimentatie. Se poate folosi pre-uscat intr-un loc umbrit, cald, de pana la doi ani.

loading...
Leurda
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...Loading...